Hemelse chocoladetaart met mousse van pure chocolade

Deze hemelse chocolade taart is normaal met melk en pure chocolade maar ik heb deze moeten aanpassen en enkel de pure chocolade gebruikt. Deze aanpaste versie is even hemels. 😋 Deze chocoladetaart vraagt wel wat inspanning en tijd maar het is zeker de moeite waard! Je kan deze taart een paar dagen of zelfs een week op voorhand maken want die gaat in de diepvriezer. Zo heb je alle tijd om jouw feestmaaltijd volledig voor te bereiden en gebeurt niet alles op dezelfde dag.

Ingrediënten:

Biscuit:

45 gr kokosolie
6 eieren van bij de boer (mag ook gewone eieren zijn)
2 x 45 gr kristalsuiker
45 gr spelt bloem of glutenvrije bloem
30 gr cacaopoeder
75 gr amandelpoeder
4 eiwitten

Chocolademousse

2 gelatineblaadjes
25 gr water
5 eierdooiers
500 ml lactose vrije slagroom
120 gr poedersuiker
200 gr pure chocolade

Afwerking

Een doosje brésilienne noten
Een doosje geraspte kokos

Voor het maken van de biscuit:


  • Verwarm de oven alvast voor op 180°. 
  • Vet een springvorm (diameter 20/22 cm) in met olie en glutenvrije of spelt bloem. Leg op de bodem een velletje bakpapier.
  • Smelt in een pannetje op een zacht vuurtje de kokosolie.
  • Doe de eierdooiers in een kom en klop ze samen met 45 gram suiker wit en schuimig.
  • Zeef in een andere kom de bloem en de cacaopoeder.
  • Meng de amandelpoeder door het bloem-cacaomengsel.
  • Neem nog een vetvrije kom en klop daarin met vetvrije gardes de eiwitten stijf. Mix eerst zonder de 45 gram suiker, voeg deze na verloop van tijd langzaam toe.
  • Meng 1/3 van het stijfgeklopte eiwit door het opgeklopte eidooiermengsel.
  • Spatel daarna voorzichtig de rest van het stijfgeklopte eiwit door en roer tot slot de gesmolten boter door het geheel.
  • Giet het biscuitbeslag in de springvorm en bak ongeveer 35 minuten. De biscuit is klaar als je er met je vinger een klein kuiltje in drukt en deze weer terug veert. 
  • Laat de biscuit afkoelen in de vorm.
  • Verwijder voorzichtig de vorm.
  • Snijd de biscuit in 3 gelijke plakken. Een taartverdeler (een metalen raamwerk met een ijzerdraad ertussen) is erg handig om perfect gelijke lagen te krijgen.
  • Snijd ook een heel dun laagje van de bovenkant af zodat deze vlak is.
  • Doe koud water in een kommetje en laat hier de gelatineblaadjes zo'n 30 minuten in weken.
  • Doe het water en de kristalsuiker bij elkaar in een steelpannetje en breng aan de kook. 
  • Doe de eidooiers in een kom, schenk de hete siroop erop en klop met de mixer op de hoogste stand tot een wit schuim.
  • Doe de slagroom en poedersuiker in een kom en klop met de mixer tot een lobbige substantie. 
  • Smelt de chocolade in een steelpan op een laag vuur en roer voortdurend met een pannenlikker de chocolade om zodat die niet aanbrand.
  • Roer de slagroom door de chocolade.
  • Smelt de gelatineblaadjes in een steelpannetje met water.
  • Roer de gesmolten gelatine goed door het chocolade-slagroommengsel.
  • Meng goed!
  • Bedek een bakplaat met plasticfolie.
  • Leg de onderste biscuitlaag in de springvorm ring.
  • Verdeel de chocolademousse over de plak biscuit.
  • Verdeel de chocolademousse gelijkmatig over de biscuit.
  • Leg de volgende laag biscuit op de pure chocolademousse.
  • hou 1/4 van de chocolademousse over. De rest (3/4 van de chocolademousse) verdeel je over de plak biscuit.
  • Leg hierop de laatste plak biscuit werk de bovenkant glad af met de resterende chocolademousse.
  • Zet de taart minstens 1 uur weg in de diepvries.
  • Een uurtje of 2 voor het serveren haal je de taart uit de diepvries.
  • Probeer de taart voorzichtig uit de springvorm te halen, lukt dit niet zo, verwarm de buitenkant met een haardroger. 
  • Smelt de buitenkant nog wat verder met de haardroger.
  • Neem de geraspte kokos en hang die aan de zijkant van de taart voor een mooiere afwerking.
  • Neem de brésilienne nootjes en strooi die vanboven op de taart. Mooi gelijk verdeeld.


Smakelijk! 



Reacties