Kokosijs

Kokosijs

Voor 6 personen
Ingrediënten:

90 gr geraspte kokos
5 grote (bio of van bij de boer) eierdooiers
275 ml lactose vrije melk
170 gr suiker
1/4 theelepel zout
475 ml Lactose vrije slagroom (volle room)

Bereiding:

1)De geraspte kokos roosteren op een koekenpan tot de kokos geel-goud ziet. Haal van het vuur en zet opzij.









2) Meng de slagroom, melk, zout en de helft van de suiker in steelpan en verwarm op middelhoog vuur. Blijf roeren tot er belletjes vormen aan de randen, voeg dan 2/3 van de geroosterde kokos toe. Verwarm weer tot er belletjes komen. Haal dan van het vuur en laat 20 min staan.


3) Klop ondertussen de eierdooiers tot ze romig zijn. Voeg de resterende suiker toe en klop tot een glad geheel. 


 4) Giet het roommengsel door een zeef en gooi de kokos weg ( of gebruik het voor iets anders) Verwarm het roommengsel opnieuw tot er belletjes vormen aan de randen.
5)Voeg langzaam een lepel van het warme roommengsel aan de eierdooiers toe, onder voortdurend mixen met een garde. Herhaal dit een paar keer, tot het eimengsel warm is geworden. Voeg dan het eimengsel langzaam toe aan het roommengsel in de pan op een middellaag vuur. Blijf kloppen met een garde zodat je geen klonters krijgt. Blijft doorwarmen tot het mengsel indikt.



6) Schep het roommengsel in een kom en zet deze in een ijsbad. Roer af en toe door tot het is afgekoeld. Het is belangrijk om regelmatig te roeren om geen klonters te krijgen. Haal de kom uit het ijsbad, dek af met plastic huishoudfolie en zet in de koelkast. minimum 2 uur of zoals ik soms doe een hele nacht. Het is belangrijk dat het mengsel koud is om er dan ijscrème van te maken.

7) Doe het afgekoelde roommengsel in de ijsmachine en laat het bevriezen volgens de aanwijzingen van de handleiding van de ijsmachine. Voeg op het allerlaatste de resterende 1/3 van de geroosterde kokos toe en laat dan nog even door de ijsmachine doorroeren.


8) Haal het ijs uit de ijsmachine en schep het in een afsluitbaar plastic bakje. Zet minstens 2 uur in de diepvries voor serveren.


Met de feestdagen heb ik het recept een beetje aangekleed met 150 gr pure chocolade in stukjes aan toegevoegd op het laatste als je de rest van de geroosterde kokos toegevoegd. Garneren met  een beetje gesmolten chocolade en geraspte kokos.

Reacties