Chocoladeroomijs met stukjes chocolade

Ingrediënten voor 4 porties:

125 ml lactosevrije slagroom
250 ml lactosevrije melk
150 gr pure chocolade
1 zakje vanillesuiker
75 gr witte suiker
3 eigelen
50gr fijn gesnipperde pure chocolade



    • Breng in een steelpannetje de room en de helft van de melk (125 ml) aan de kook. Als het kookt mag het vuur uit.
    • Doe de chocolade en de andere helft van de melk in een steelpan en zet op het laagste vuur. Roer met een pannenlikker op de bodem van de steelpan zodat de chocolade niet aanbrand. Blijven roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is.
    • Scheid de eieren en doe deze in een aparte (kleine) kom en vermeng deze met de suiker tot een egale massa.
    • Giet vervolgens een klein beetje van het roommengsel bij het eigeelmengsel en roer deze even door elkaar. Giet vervolgens het eigeelmengsel bij het warme roommengsel in de pan. Blijf goed met de klopper roeren, terwijl je het op een zacht vuur laat binden. 
    • Als het geheel redelijk goed gebonden is (na een minuut of 3-5) dan haal je de pan van het vuur. Giet je mengsel langzaam bij het chocolademengsel. Roer het geheel goed door elkaar. 
    • Laat het mengsel goed afkoelen voor je het in de ijsmachine doet.
    • Doe het mengsel in de ijsmachine en laat draaien. 
    • Net voor dat het ijs klaar is doe je de fijn gesnipperde chocolade erbij.
    • Van zodra dat de fijn gesnipperde chocolade egaal verdeeld is dan is het ijs klaar.
    Ik weet uit ervaring dat het beter is om het ijs nog een beetje te laten opstijven in de diepvries. Maar ook dit hangt af van de ijsmachine. 20 minuten voor serveren uithalen want ook hier weet ik met zelfgemaakte ijs dat die harder is en het langer duurt om hem te scheppen.


    Smakelijk!




    Reacties